Akkuş Açık Ceza İnfaz Kurumu Gücükburnu Mevkii'nde, Akkuş Cumhuriyet Başsavcılığına 1 km uzaklıkta olup Ceza İnfaz Kurumu'nun kullanılan toplam arsa alanı 9710.63 m2 arazi üzerinde olup 2019 yılında faaliyete geçmiştir.
Akkuş Açık Ceza İnfaz Kurumu 140 kişilik kapasiteyle açılmıştır. Kurumumuzda mevcut 18 oda bulunmaktadır. Her bir odalar 8 kişiliktir. Ayrıca 1 adet engelli koğuş da 4 kişiliktir. Her katta banyo ve tuvalet bulunmaktadır.
Kurumumuzda ; İdari Bina, Ziyaretçi Bina, Teknik Bina, açılması plananlanan Marangoz Atölyesi olmak üzere 5 binada iş ve işlemler yürütülmektedir. Ceza İnfaz Kurumumuza ait 1 blok 20 daire olmak üzere lojman bulunmaktadır. Personellerimizin büyük bir kısmı lojmanda kalmaktadır. Açık Ceza İnfaz Kurumu bünyesinde 1 Kurum Müdürü, 1 Kurum 2. Müdürü (Kurum Müdür Vekili), 1 Öğretmen, 1 Psikolog, 1 İdare Memuru olmak üzere toplam 5 bakanlık personelimiz ; Adli Yargı Adalet Komisyonuna bağlı 4 Teknisyen, 1 Katip, 2 Bilgisayar İşletmeni, 1 Memur, 1 Kaloriferci, 1 Aşçı, 6 Şoför, 1 İnfaz ve Koruma Başmemuru, 30 İnfaz ve Koruma Memuru olmak üzere 47 personel bulunmaktadır.
Ceza İnfaz Kurumunda, günlük hizmetlerin (sayım, hastane, ziyaret, duruşma, tahliye, görüş vb.) kayıt altına alındığı, personelin idari blok ile hükümlerin bloklarına geçişlerinin kontrol altında tutulduğu ve tüm sirkülasyonun organize edildiği bir ana kontrol merkezi ile alt kısmi kontrol merkezi bulunmaktadır. Kurumuzdaki meydana gelen sirkülasyon CCTV Kamera Kayıt Cihazı ile 7/24 kayıt edilmektedir.
Akkuş Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda hükümlülere yönelik sağlık hizmetleri Akkuş İlçe Müdürlüğü tarafından görevlendirilen Aile Hekimi tarafından haftada yarım gün verilmektedir. Acil durumlarda ise hükümlüler Akkuş Devlet Hastanesine sevk edilerek gerekli tetkik ve tedavileri yaptırılmaktadır. Hükümlülerin ileri tetkik ve tedavileri için Ordu İl Merkezindeki hastaneler ile ilçelerde bulunan Devlet ve Üniversite hastanelerinden sağlık hizmeti alınmaktadır.
5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun hükümlü ve tutukluların eğitim ve iyileştirme faaliyetlerinden bahsettiğinden, Ceza İnfaz Kurumumuzda eğitim ve iyileştirme faaliyetleri süratle devam etmekte olup kanuna uygun olarak hükümlüler arasında sosyal faaliyetler yapılmaktadır.
Kurumumuza hüküm giyerek gelen mahpuslara belirli eğitim, öğretim ve meslek bilgileri verip nedamet duyguları geliştirilerek topluma kazandırmak ve onları topluma yararlı birer birey olarak tekrar göndermek temel amaçlarımızdandır.
Hükümlü ve tutukluların maddi ve manevi kalkınmaları için eğitim ve öğretim faaliyetlerinin gerekliliği ve yararı bütün dünyaca kabul edilmiştir. Bu faaliyetler en etkili iyileştirme aracı olduğu kadar, kurum rejiminin gerektirdiği disiplin ve düzene en iyi uyan yaşayış sistemidir.
Hükümlülerin doğru davranış, tutum ve alışkanlıkları benimseyerek yeniden suç işlemelerini önleyecek ahlaki değerler kazanmalarını sağlamak, kurum hayatını normal hayata yakınlaştırarak bu kişilerin salıverilmelerinden sonra topluma uyumlarını kolaylaştırmak ve dış olaylara, tahriklere karşı sabırlı, dayanıklı ve soğukkanlı hale getirmek hedeflerimizin arasındadır.